Kanske varje års bästa julklapp

Juletiden påminner mig om en förmåga som ledare alltför sällan använder.
Under min skoltid levde jag i övertygelsen att den bästa ledaren var den som pratade mest. Först långt upp i vuxen ålder har jag förstått att den bästa ledaren gör motsatsen, den lyssnar. Det gäller givetvis både ledare på jobbet och där hemma. En anledning är att ledare behöver göra sig förstådda och det kan endast ske när du förstår andra.

En annan anledning är att den som blir lyssnad på blir bekräftad och får instinktivt en känsla av välbehag. Hjärnans belöningssystem och drivkraft aktiveras. Samma välbehag uppstår när du får ”likes” på sociala medier. Säkert kan du relatera till det sug som uppstår att återvända till mobilen och söka ännu mer belöning. Bekräftelse ger också känslan av samhörighet och ökat självförtroende i motsats till allt negativt som följer av att vara ”outsider”. I tider av snabb digitalisering och samhällsomställning borde tid för lyssnande vara högprioriterat.

Att lyssna på riktigt är en livskonst som går att träna upp. Den svagaste nivån är hörande. Du hör någon som pratar och tänker på något annat. Nästa nivå är troligtvis vanligast. Du lyssnar på medans du tänker: Vad betyder det här för mig? Du lyssnar utifrån dina egna erfarenheter för att delge dem. Tredje nivån av lyssnande är när du lyssnar efter något speciellt och gör egna bedömningar. Den djupaste nivån är medvetet lyssnande. Det innebär ett lyssnande i total närvaro, med minimum av egen bedömning. Du lyssnar med vilja att förstå.
När lyssnandet ökar förbättras samarbeten. Kund- och medarbetarförtroendet ökar. Psykisk ohälsa och sjukskrivningar minskar. Allt till nytta för både företag och samhället i stort.
Därför slår jag ett slag för lyssnandet 2023. Modiga ledare går före och visar vägen. Och självklart börjar de där det betyder som mest – där hemma. En garanterat uppskattad julklapp vars värde överraskar både mottagare och sändare.
LYSSNA
När jag ber dig lyssna på mig och du börjar ge mig råd så har du inte gjort det jag bad dig om.
När jag ber dig lyssna på mig och du börjar berätta för mig varför jag inte borde känna så trampar du på mina känslor.
När jag ber dig lyssna på mig och du känner att du måste göra något för att lösa mina problem har du svikit mig, hur konstigt det än kan verka.
Lyssna. Allt jag bad dig om var att du lyssnar, inte pratar eller gör. Bara hör på mig. Och jag klarar mig själv. Jag är inte hjälplös.
När du gör något för mig, som jag kan och behöver göra själv, så bidrar du till min ångest och svaghet. Men när du accepterar att jag känner vad jag känner, oavsett hur irrationellt det är, så kan jag sluta försöka övertyga dig och kan börja arbetet med att förstå vad som ligger bakom denna känsla.
Och när det är klart, är svaren uppenbara och jag behöver inte längre några råd.
/Okänd författare

Stort TACK för att du har lyssnat på mig i år.

Jag önskar dig ett Tryggt och Säkert 2024!

/Karin

Leave your Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *